Potpisan kreditni aranžman od 25 miliona eura za modernizaciju Međunarodnog aerodroma Sarajevo

    Ugovor o jamstvu za zajam Međunarodnom aerodromu Sarajevo između BiH i EBRD-a potpisali su jučer (31.03.2010.) u Sarajevu, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Dragan Vrankić i direktorica transportnog tima Europske banke za obnovu i razvitak Sue Barrett, a Ugovor o zajmu između Međunarodnog aerodroma Sarajevo i EBRD-a generalni direktor Bakir Karahasanović, izvršni direktor Elvedin Begić, te u ime EBRD-a Sue Barrett.
    Kreditni aranžman od 25 miliona eura, koristitit će se za proširenje infrastrukture i povećanje kapaciteta sarajevskog aerodroma. Sredstva se daju preduzeću J.P. Međunarodni aerodrom "SARAJEVO" d.o.o. Sarajevo. Projektom će se podržati veća komercijalizacija   aktivnosti zračne luke i olakšati implementiranje EU inicijative otvorenog neba u Bosni i Hercegovini, koja uključuje postupnu liberalizaciju zračnog prometa.
    EBRD-ov kredit će biti korišten za financiranje proširenja putničkog terminala, za izgradnju nove brze rulne staze i proširenje stajanke. Projektom će se postojeća površina putničkog terminala od 10,000 m2 povećati za skoro 7,000m2.
    Za podršku ovom projektu nizozemska vlada, Fond za Zapadni Balkan i EBRD-ov specijalni dioničarski fond odobrili su grant sredstva u iznosu od gotovo jedan milion eura.
    Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine, Dragan Vrankić istaknuo je:- “Ovaj projekt za potrebe servisiranja duga prije svega se oslanja na bonitet samog preduzeća i pomoći će nam da testiramo novu pravnu strukturu financiranja javnih preduzeća kod koje preduzeća, putem izravnog kreditnog ugovora sa međunarodnim financijskim institucijama, preuzimaju mnogo više odgovornosti za implementaciju svih aspekata projekta.”
    Direktor EBRD-ovog transportnog tima Sue Barrett rekla je: “Drago nam je što možemo podržati proširenje glavne zračne luke u Bosni i Hercegovini u vrijeme kada su izvori financiranja ograničeni. Modernizacija Međunarodnog aerodroma Sarajevo će poboljšati kvalitet zračnog prometa i pospješiti daljnji porast putničkog prometa ”.
    Generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Bakir Karahasanović naglasio je da je ovaj projekat   rezultat dugogodišnje suradnje između EBRD-a i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te dodao: „Osim što će riješiti buduće razvojne potrebe aerodroma,   proširenje zgrade terminala će omogućiti pružanje kvalitetnijih usluga putnicima, a moderniji aerodrom će također poboljšati imidž zemlje”.